Näin hyödynnät tekoälyä apurahan hakemisessa

rahoitushaku
tekoäly teknologia

Auttaisiko tekoäly apurahan saamisessa?

Kävimme juuri valmennettavieni kanssa läpi, miten ChatGPT:tä voi hyödyntää apurahan hakemiseen, ja ajattelin jakaa tännekin muutaman vinkin ja esimerkkejä siitä, mihin tekoäly jo pystyy!

 

MIKÄ CHATGPT?

 

Chat GPT on tekoäly, johon on syötetty miljardeja ja miljardeja sanoja tekstiä (kirjoja, mediatekstiä, keskustelupalstoja, verkkosivuja jne.) ja joka pystyy tuosta tekstimassasta yhdistelemään tietoa ja vastaamaan monenlaisiin kysymyksiin. Ja se kehittyy koko ajan keskustellessaan käyttäjien kanssa.

Se ei tiedä kaikkea, eikä osaa ”ajatella” itse, vaan yhdistelee hänelle syötettyä tietoa. Tieto rajautuu tällä hetkellä aikaan ennen vuotta 2021 ja vastaukset voivat olla myös vääriä, mutta tällä työkalulla pystyy silti tekemään mahtavia juttuja.

Parhaiten saat selville, mistä on kyse, kun kokeilet jutella ChatGPT:n kanssa itse. 

ChatGPT kehittyy valtavaa vauhtia ja tästä on povattu suurempaa murrosta ihmiskunnalle kuin internetin keksimistä. Kun aiheeseen perehtyy vähän tarkemmin, alkaa hahmottaa nopeasti, että tämä ei ole liiottelua. 

Tekoäly on tullut ja se tulee muuttamaan kaiken. 

Tämä on paitsi mahtavaa myös pelottavaa. Samaan aikaan olen innostunut kaikista tämän uuden lelun ja työkalun mahdollisuuksista, ja toisaalta vauhti on niin päätähuimaava, että se herättää nk. herranpelkoa. Olemme jonkun aivan uuden edessä! Kukaan ei tiedä tarkalleen, mihin kaikkeen tämä tulee vaikuttamaan.

Jo nyt tekoälylle voi ulkoistaa ihan valtavasti metatyötä ja ideointia arjessa ja työssä. Ja hetken kuluttua se tulee toimittamaan assistentin virkaa myös keskusteluavun ulkopuolella.

Lähitulevaisuudessa tekoälylle voi nakittaa ihan oikeita hommia.

”Ketäs kaikkia tähän kokoukseen täytyy muistaa kutsua? Okei, no väsääpä kokouskutsu ja asialista ja lähetä se heille sillä tavalla, että se kuulostaa siltä, että olisin itse lähettänyt viestin. Ja varaa kokoustila ja tilaa sinne tarjoilu.”

”Suunnittele ja toteutapa minulle humoristinen mainoskampanja asiasta X. Sisällytä siihen kolme maksettua mainosta, pari sähköpostia ja somepäivitystä, pari työkirjaa ja kirjoita mulle myyntiwebinaariin käsikirjoitus.”

”Varaa mulle ens perjantaille halvin hyvät arvostelut saanut hotelli läheltä sitä messupaikkaa ja sopivat lennot.”

Ei olla kovin kaukana tuosta.

Itse olen vasta viihdyttänyt itseäni testailemalla kaiken näköistä. Pistin ChatGPT:n kirjoittamaan mm. stand uppia, runoja, puheita ja lapselleni personoidun iltasadun. Kohtalaisen hyvin tuntuu jo onnistuvan. Lisäksi tekoälyltä käy kädenkäänteessä viikon ruokalistojen suunnittelu, ja kauppalistojen ja reseptien listaaminen.

 

KUINKA SITÄ KÄYTETÄÄN?

 

Pääset käyttämään ChatGPT:tä selaimestasi osoitteessa https://chat.openai.com/. Tätä samaa tekoälyä pääsee käyttämään myös erilaisten sovellusten kautta, jotka voivat tarjota jotain lisäominaisuuksia, mutta pääset vallan hyvin alkuun ilman sellaisten hankkimista. Tarvitset vain netin ja selaimen.

Chat GPT on tällä hetkellä vielä ilmainen ja avoin kaikille, mutta käyttö vaatii rekisteröitymisen.

Kun olet rekisteröitynyt, pääset chattia muistuttavaan näkymään, jossa voit kirjoittaa viestikenttään kysymyksesi.

Jos linjat ovat ruuhkaiset, voi vastausta joutua ilmaisversiossa odottamaan. Maksullisessa versiossa pääset jonon ohi ja saat pidemmän muistin keskusteluihin. Jatkossa maksullisissa versioissa tulee olemaan myös hienompia ominaisuuksia, kuten yhteensopivuus eri sovellusten kanssa jne.

Ilmaisversiolla voi jo kuitenkin tehdä monenlaista!

Tärkeä vinkki heti alkuun koneen kanssa jutteluun on se, että hänelle kannattaa jutella kuin hän olisi ihmisassistentti.

Jos kysyt geneerisen kysymyksen, vastaus on geneerinen ja tuntuukin pinnalliselta, sieluttomalta ja koneen kirjoittamalta. Mutta mitä enemmän annat tarkentavia ohjeita, sitä paremman vastauksen saat.

Voit pyytää esimerkiksi häntä vastaamaan tietyllä tyylillä.

”Kirjoita kantaa ottava pakina aiheesta X. Käytä mustaa huumoria ja kirjoita se Jari Tervon tyyliin.”

”Kokeile uudelleen, mutta lisää enemmän kielikuvia.”

”En pitänyt lentokonevertauksesta, keksisitkö sen tilalle jotain iloisempaa ja jotain, joka liittyy kulttuurityöläisten arkeen.”

ChatGPT muistaa käytyä keskustelua jonkin verran taaksepäin, mutta jos hän vaikuttaa hukanneen punaisen langan siitä, mistä olette puhumassa, kannattaa toistaa alkuperäiset ohjeet.

ChatGPT:n vastaus on tietyn merkkimäärän pituinen. Jos vastaus tuntuu jäävän kesken tai haluat muuten vain pidemmän vastauksen, kirjoita ”jatka”, ja kone jatkaa siitä, mihin on jäänyt.

Ja kirsikkana kakun päällä vielä supervinkki: Tekoälyltä voi myös itseltään kysyä, mitä tietoja hän tarvitsee tehdäkseen vastauksestaan mahtavan.

Jos esimerkiksi kirjoitat:

"Seuraavaksi aion pyytää sinua kirjoittamaan tutkimushankkeeni vaikuttavuudesta rahoitushakemukseen (tai vaikka: kirjoittamaan minulle markkinointimateriaalia myymästäni tuotteesta sisältöä, kuten Instagram-postauksia ja sähköposteja). Ennen kuin aloitamme, haluan, että ymmärrät täysin, mistä hankkeessani (tai yritystoiminnassani) on kyse, ja millainen rahoittaja on kyseessä (tai keitä asiakkaani ovat). Kysy minulta vähintään 20 kysymystä hankkeestani, alastani ja rahoittajastani, tai mistä tahansa muusta, mitä sinun tulee tietää suoriutuaksesi tehtävästä parhaalla mahdollisella tavalla. (Tai kohdeyleisöstäni ja asiakkaistani jne.)"

Ja kone antaa sinulle numeroidun listan asioista, joita hänen tarvitsee tietää tekstin kirjoittamiseksi. Kun olet vastannut kysymyksiin numeroiduilla vastauksilla, voit kysyä:

"Auta minua kirjoittamaan näiden antamieni tietojen perusteella 5 perustelua hankkeen vaikuttavuudesta, jotka voisivat kiinnostaa rahoittajaani. (Tai: keksimään 5 ideaa blogipostauksiksi tms.)"

 

MIHIN APURAHAN HAKEMISESSA KEINOÄLY EI SOVELLU?

 

Et voi käyttää tekoälyä (ainakaan vielä) kirjoittamaan hakemusta tai hankesuunnitelmaa puolestasi.

Testasin tätä, ja ChatGPT:n kirjoittama hankesuunnitelma oli yllättävän järkevä. Olen nähnyt surkeampiakin tekeleitä! Eli, jos kirjoittaminen ei suju sinulta lainkaan, voit saada tekoälyä hyödyntämällä susipaskaa paremman. Mutta hyvää se ei hakemuksesta kuitenkaan tee.

Saaminen on koko ajan vaikeampaa ja vaikeampaa, ja tekoälyn kirjoittama hakemus ei peittoa hyvin laadittua ihmisen kirjoittamaa suunnitelmaa. Ja jatkossakin, mitä useampi hyödyntää tekoälyä, sitä tärkeämpää on osata erottua joukosta, osoittaa intohimoa, herättää mielenkiintoa ja välittää visioitaan kirkkaasti ja uskottavasti.

Tekoäly on valtavan hyvä työkalu tähänkin, mutta sitä täytyy osata käyttää oikein.

Toisin sanoen, sinun on osattava antaa hyvät ohjeet! Mikä vaatii sen, että osaat jo kirjoittaa hakemuksen, tai ainakin tiedät, millainen on hyvä hakemus ja miten se tehdään. Ja silloin sinulla on pienempi homma kirjoittaa itse kuin antaa tarkat ohjeet koneelle vastaavan tekstin tuottamiseen.

 

5 VINKKIÄ TEKOÄLYN HYÖDYNTÄMISEEN APURAHAHAKEMUSTEN KIRJOITTAMISESSA

 

1. Ideointi ja inspiraation hakeminen

 

Esim.

”Miten voisin perustella mielenterveyttä käsittelevän taidenäyttelyni yhteiskunnallisia vaikutuksia rahoittajalle, jonka tehtävä on edistää kestävää kehitystä ja yhdenvertaisuutta?”

”Olen järjestämässä kansanmusiikkitapahtumaa kesäkuussa Ouluun. Mitä minun tulisi ottaa huomioon?”

”Millaiset oheistapahtumat voisivat sopia voikukkia käsittelevään seminaariin?”

”Missä minun kannattaisi markkinoida Rostockissa järjestettävää kuorokonserttia?”

”Millaiset tahot voisivat sopia sidosryhmikseni, kun olen menossa kansatieteen tutkijavierailulle Skotlantiin?” jne.

 

2. Suunnittelun ja budjetoinnin nopeuttaminen

 

Eli asioita, joita muuten joutuisit pitkään googlettelemaan. Esim.

”Mitä kuluja minun on otettava huomioon matkustaessani Helsingistä seminaariin Canberraan Australiaan 1.4.–5.4.2024. Erittele kustannusarviot kuluista.”

”Kuinka paljon minun on hyvä varata aikaa viisumin saamiseen Pietariin?”

”Mikä on edullisin ja ilmastoystävällisin tapa matkustaa Kööpenhaminaan?”

”Missä paikallismediassa minun kannattaa markkinoida, kun järjestän konsertin Parmassa ja paljonko se maksaa.”

 

3. Faktojen tarkistus ja konkretian lisääminen

 

Esim.

”Kuinka suuren yleisön tavoitamme arviolta SuomiAreenan kansalaistorilla?”

”Missä kuussa on Venezian karnevaali ja kuinka pitkään sitä on järjestetty?”

”Olen perustamassa uudenlaista pohjoismaista taiteilijaverkostoa ja ensimmäinen tapaamisemme on Bergenissä. Minne minun kannattaa olla yhteydessä ja missä kanavissa viestiä, että tavoitan paikalliset kiinnostuneet yhteistyötahot?”

Huom! Muista aina ChatGPT:n rajoitteet ja luonne. Suodata ”faktat” omien aivojen kautta ja muista, että tieto on muutaman vuoden vanhaa. Chat GPT:n avulla voit kuitenkin löytää näkökulmia, joita et muuten tulisi ajatelleeksi. Ajankohtaisuus ja paikkansapitävyys on helppoa tuplatarkistaa muualta verkosta.

 

4. Tekstin laadun parantaminen

 

Voit hakea ideoita siihen, miten jonkun asian saisi ilmaistua kirkkaammin tai paremmalla kielellä. Esim.

”Miten sanoisit tämän tiiviimmin ja selkeämmin: [copy pasteta oma tekstisi tähän]”

”Korjaisitko seuraavan tekstin oikeinkirjoituksen: [oma tekstisi]”

Huom! Älä kopioi tulosta sokkona, vaan käytä tätä vaihtoehtojen punnitsemisen apuna ja kehittyäksesi kirjoittajana.

 

5. Apuna tekstimassojen pikalukuun

 

Kopioi tekstiä muualta ja pyydä konetta tiivistämään sen keskeisin sanoma. Tai pyydä sitä etsimään tekstistä tiettyä vastausta johonkin tietoon, jota etsit. Jos kyseessä on tärkeä asia, en kuitenkaan luottaisi sokeasti saamaani vastaukseen, mutta olen testatessa saanut yllättävän skarppeja vastauksia tällaisiin ChatGPT:ltä!

 

ESIMERKKEJÄ

 

Eräs valmennettavani on hakemassa kuorolleen matka-apurahaa. Tekoälyn avulla sain muutamassa minuutissa lisättyä hänen hakemukseensa konkretiaa ja uskottavuutta.

Koska matka on vasta vuoden päästä, moni asia on vielä auki. Tämä näkyi myös hakemustekstissä sen tyyppisinä ympäripyöreinä ilmaisuina, kuten “Tulemme markkinoimaan paikallisissa medioissa”.

Kysyin ChatGPT:ltä, että “Olen järjestämässä kuoromatkaa tällaiseen kylään. Missä paikallismedioissa ja kanavissa kuorokonsertista kannattaa tiedottaa?”

ChatGPT antoi minulle listan, jossa oli mm. paikallislehden ja alueen luetuimman sanomalehden nimet sekä paikallisradio ja vinkkejä siitä, mitä paikallisia tahoja ja tapahtumakalentereita kannattaisi kontaktoida. Lisäksi sain arvion maksullisen ilmoituksen hinnasta, jonka pystyin lisäämään budjettiin.

Ehdotin lauseen muuttamista seuraavanlaisiksi kappaleiksi:

"Aloitamme ohjelman harjoittelun syyskaudella 2023, ja tapahtuman markkinoinnin vuoden vaihteessa. Sempre jakaa sosiaalisessa mediassa yleisölleen tunnelmia matkan valmisteluista ja itse kiertueesta aktiivisesti.

Molemmat kuorot osallistuvat konserttien markkinointiin tasapuolisesti. Tiedotamme tapahtumista mm. Il Foianese -lehdessä ja Radio Foianossa sekä maksamme mainoksen laajemman yleisön tavoittavaan Corriere di Arrezzo -lehteen sekä tapahtumakalenteriin osoitteessa Arezzonotizie.it.

Konserteista tiedotetaan lisäksi kunnan tapahtumakalenterissa, ystävyyskuoromme verkostoissa sekä seurakunnan kanavissa. Lisäksi teetämme konserteista julisteita ja flyereita, joita jaamme Foianaan ja lähikuntiin."

Tällaisten yksityiskohtien lisääminen hakemukseen saa suunnitelman kuulostamaan paljon pureksitummalta. Hankkeen onnistunut toteutuminen vaikuttaa rahoittajan silmissä paljon todennäköisemmältä ja tekeminen uskottavammalta.

Kun huomasin, että kohdekylä oli hyvin pieni, kysyin koneelta myös, tapahtuisiko lähialueella jotain merkittävää keväällä. Kävi ilmi, että vain kuukautta ennen aiottua ajankohtaa kylässä järjestettäisiin "yksi Italian kuuluisimmista" karnevaaleista, jota on järjestetty 1500-luvulta ja joka moninkertaistaisi yleisömäärän. Karnevaalien yhteydessä järjestettäisiin monenlaisia sekalaisia kulttuuritapahtumia, joten ehdotin matkan siirtämistä tuohon ajankohtaan.

Seuraavaksi kysyin Chat GPT:ltä, miten kuoromatkan vaikuttavuutta voisi perustella rahoittajalle. Laitan seuraavaksi koko koneen antaman vastauksen, jotta saat käsityksen siitä, miten hedelmällistä tekoälyn käyttö voi olla:

“Yhteistyö mahdollistaa monipuolisemman musiikillisen kokemuksen ja antaa kuorolaisille mahdollisuuden oppia ja kehittää taitojaan muiden taiteilijoiden kanssa.

Kuoroharrastus tarjoaa naisille mahdollisuuden ilmaista itseään musiikin kautta, luoda yhteisöllisyyttä ja jakaa musiikillisia elämyksiä yhdessä. Sempre-kuoro on osa paikallista musiikkikulttuuria Porissa ja tuo iloa ja kauneutta musiikin avulla niin kuorolaisille itselleen kuin yleisöllekin.

Kuoromatka voi olla merkittävä kokemus kuorolle ja sen jäsenille, ja se voi tarjota monia hyötyjä, joita voi perustella rahoittajalle seuraavilla tavoilla:

Kulttuurinen rikastuminen: Kuoromatka tarjoaa kuorolaisille mahdollisuuden tutustua erilaisiin kulttuureihin ja musiikkiperinteisiin. Se voi sisältää esiintymisiä ja yhteistyötä paikallisten kuorojen, orkesterien tai muiden musiikkiryhmien kanssa. Tällainen kulttuurivaihto voi edistää kulttuurien välistä ymmärrystä ja luoda arvokkaita kansainvälisiä suhteita.

Taiteellinen kehittyminen: Kuoromatka tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää kuorolaulutaitoja ja saada arvokasta esiintymiskokemusta erilaisissa ympäristöissä. Uudet haasteet ja esiintymistilanteet voivat auttaa kuoroa kasvamaan musiikillisesti ja luomaan korkealaatuisia esityksiä.

Motivaatio ja sitoutuminen: Kuoromatka voi olla motivoiva tekijä kuorolaisille ja toimia palkitsevana tavoitteena. Se voi auttaa lisäämään kuorolaisten sitoutumista ja innostusta harjoitteluun ja esiintymiseen sekä vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta kuorossa.

Maineen ja näkyvyyden lisääminen: Kuoromatka voi edistää kuoron mainetta ja tuoda sille näkyvyyttä paikallisesti, kansallisesti tai kansainvälisesti. Kuorolla voi olla mahdollisuus esiintyä arvostetuissa konserttisaleissa tai osallistua merkittäviin kuorofestivaaleihin, mikä voi lisätä kuoron tunnettuutta ja houkutella uusia jäseniä.

Yhteisöllisyyden vahvistaminen: Kuoromatka tarjoaa mahdollisuuden luoda vahvempia siteitä kuorolaisiin ja vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta. Yhteinen matka ja kokemukset voivat edistää positiivisia suhteita kuorolaisien välillä, mikä voi parantaa kuoron toimintaa ja yhteistyötä tulevaisuudessa.

Näiden perustelujen avulla voi osoittaa, että kuoromatka ei ole pelkästään matkailua, vaan sillä on merkityksellisiä vaikutuksia kuorolaisiin ja kuoron toimintaan. Kuoromatka voi olla investointi kuoron kehitykseen ja tarjota ainutlaatuisen mahdollisuuden kulttuuriseen vaihtoon, taiteelliseen kasvuun, jatkuvan sitoutumisen tukemiseen ja kuoron maineen edistämiseen. Rahoittajalle voi korostaa, että tällainen kokemus voi vaikuttaa positiivisesti kuorolaisiin pitkällä aikavälillä, mikä tekee siitä kannattavan sijoituksen.

Lisäksi on hyvä ottaa huomioon rahoittajan tavoitteet ja arvot. Jos rahoittaja esimerkiksi tukee taide- ja kulttuuritoimintaa, voi korostaa kuoromatkan merkitystä taiteen edistämisessä ja kulttuurivaihdon tukemisessa. Jos rahoittaja arvostaa nuorten kehitystä ja kasvua, voi keskittyä kuoromatkan tarjoamaan mahdollisuuteen oppia uusia taitoja, lisätä itseluottamusta ja edistää nuorten taiteellista ilmaisua.

Tärkeää on myös esittää rahoitushakemus selkeästi ja konkreettisesti. Kuvaile matkan suunniteltua sisältöä, kuten esiintymispaikkoja, yhteistyöprojekteja ja koulutusmahdollisuuksia. Esitä arvioitu budjetti ja osoita, miten rahoitus auttaisi kattamaan matkan kustannukset ja mahdollistaisi kuoron tavoitteiden saavuttamisen.

Lopuksi, olisi hyvä korostaa kuoron sitoutumista ja vastuullista toimintaa. Osoita, että kuoro on valmis osallistumaan omalla panoksellaan matkan rahoittamiseen esimerkiksi järjestämällä varainhankintatapahtumia tai hankkimalla yhteistyökumppaneita. Tämä osoittaa rahoittajalle, että kuoro ottaa matkan vakavasti ja on valmis tekemään tarvittavat ponnistelut sen toteuttamiseksi.

Yhteenvetona, rahoittajalle perusteltavan kuoromatkan merkitystä kannattaa lähestyä monipuolisesti. Korosta kulttuurista rikastumista, taiteellista kehitystä, motivaation lisäämistä, maineen ja näkyvyyden kasvattamista sekä yhteisöllisyyden vahvistamista. Huomioi myös rahoittajan tavoitteet ja arvot sekä osoita kuoron sitoutuminen ja vastuullisuus.”

Vastaavasti, toisen valmennettavan kohdalla kysyin harrastajateatterin ja näytelmäkerhon vaikuttavuudesta, ja sain tällaiset vastaukset:

“Harrastajateatterin toiminnalla on monia merkittäviä vaikutuksia, jotka tekevät siitä arvokkaan rahoittajan tukeman kohteen. Tässä muutamia tapoja perustella harrastajateatterin toiminnan vaikutusta rahoittajalle:

Kulttuurisen osallistumisen edistäminen: Harrastajateatteri tarjoaa mahdollisuuden laajalle yleisölle osallistua ja kokea kulttuuria. Se tarjoaa paikan, jossa paikalliset ihmiset voivat ilmaista itseään, kehittää luovuuttaan ja jakaa tarinoita yhteisön kanssa. Tämä edistää kulttuurista monimuotoisuutta ja luo yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Taitojen kehittäminen ja oppiminen: Harrastajateatteri tarjoaa jäsenilleen ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää monipuolisia taitoja, kuten esiintymistaitoja, ilmaisutaitoja, ryhmätyötaitoja, lavastus- ja pukusuunnittelua sekä valo- ja äänitekniikkaa. Näiden taitojen oppiminen ja kehittäminen hyödyttää yksilöitä myös muilla elämänalueilla, kuten työelämässä ja sosiaalisissa suhteissa.

Sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja yhteisön vahvistaminen: Harrastajateatteri toimii usein yhteisöllisenä foorumina, joka luo yhteyksiä ihmisten välille. Se edistää sosiaalista vuorovaikutusta, auttaa ihmisiä muodostamaan uusia ystävyyssuhteita ja rakentamaan vahvoja siteitä yhteisöönsä. Tämä voi parantaa yhteisön hyvinvointia ja lisätä sosiaalista koheesiota.

Taiteen arvostuksen ja ymmärryksen lisääminen: Harrastajateatteri avaa ihmisille oven teatteritaiteen maailmaan ja auttaa lisäämään yleisön taiteen arvostusta ja ymmärrystä. Se tarjoaa tilaisuuden nähdä ja kokea erilaisia tarinoita, tunteita ja näkökulmia, mikä voi laajentaa yleisön näkökulmaa ja edistää empatiaa.

Taloudellinen vaikutus: Harrastajateatteritoiminta voi myös tukea paikallista taloutta. Se voi houkutella kävijöitä ja matkailijoita alueelle, jotka viettävät aikaa esitysten yhteydessä ja tukevat samalla paikallisia ravintoloita, hotelleja ja muita palveluita. Lisäksi se voi tarjota työmahdollisuuksia.

Nuorten kehityksen tukeminen: Harrastajateatterilla on merkittävä rooli nuorten kehityksen tukemisessa. Se tarjoaa nuorille turvallisen ja innostavan ympäristön, jossa he voivat kehittää luovuuttaan, itseluottamustaan ja esiintymistaitojaan. Harrastajateatteri voi auttaa nuoria löytämään oman äänensä, ilmaisemaan itseään ja rakentamaan tärkeitä elämäntaitoja, kuten tiimityöskentelyä, ongelmanratkaisua ja itseilmaisua.

Terveydelliset hyödyt: Harrastajateatterilla on myös positiivisia terveysvaikutuksia. Se tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden purkaa stressiä ja rentoutua luovien ilmaisumuotojen parissa. Näyttelemisellä ja esiintymisellä on myös tiedetty olevan positiivisia vaikutuksia itseluottamukseen, sosiaalisiin taitoihin, äänenkäyttöön ja kehonhallintaan.

Alueellinen ja kulttuurinen identiteetti: Harrastajateatteri voi auttaa vahvistamaan alueellista ja kulttuurista identiteettiä. Se voi olla väline, jolla paikallisia tarinoita, perinteitä ja kulttuurisia arvoja jaetaan ja välitetään seuraaville sukupolville. Tämä luo ylpeyttä ja vahvistaa paikallista identiteettiä.

Kaiken kaikkiaan harrastajateatterin toiminnalla on laaja-alaisia vaikutuksia yksilöihin, yhteisöihin ja kulttuuriin. Se edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta, henkistä hyvinvointia, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja paikallista taloutta. Nämä tekijät tekevät harrastajateatterista tärkeän ja vaikuttavan kohteen rahoittajan tuen kannalta.

Taiteellinen ilmaisu ja itseilmaisu: Näytelmäkerho tarjoaa osallistujille mahdollisuuden ilmaista itseään taiteen kautta. Se rohkaisee luovuutta, itseluottamusta ja ilmaisutaitoja. Osallistujat voivat kokeilla erilaisia rooleja ja ilmaisutapoja, mikä edistää heidän persoonallisuuden kehitystään.

Ryhmätyö- ja yhteistyötaidot: Näytelmäkerho edistää ryhmätyötaitoja ja yhteistyötaitoja. Osallistujat oppivat kommunikoimaan, kuuntelemaan ja työskentelemään yhdessä muiden kanssa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Nämä taidot ovat hyödyllisiä monilla elämän osa-alueilla, kuten koulussa, työelämässä ja sosiaalisissa suhteissa.

Itsensä kehittäminen ja sosiaalinen vuorovaikutus: Näytelmäkerho tarjoaa turvallisen ympäristön, jossa osallistujat voivat kehittää esiintymis- ja vuorovaikutustaitojaan. Osallistuminen näytelmään voi auttaa heitä voittamaan ujoutta, parantamaan esiintymisvarmuuttaan ja kehittämään sosiaalisia taitojaan, kuten empatiaa ja vuorovaikutusta erilaisten ihmisten kanssa.

Luovuuden ja kriittisen ajattelun tukeminen: Näytelmäkerho innostaa osallistujia ajattelemaan luovasti ja löytämään uusia ratkaisuja. Näytelmän käsikirjoituksen, ohjauksen ja lavastuksen suunnittelu edistävät luovaa ongelmanratkaisua ja ajattelun joustavuutta. Osallistujat oppivat myös arvioimaan ja analysoimaan esityksiä sekä kehittämään kriittistä ajatteluaan.

Yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden vahvistaminen: Näytelmäkerho luo yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Osallistujat muodostavat vahvoja siteitä toisiinsa ja oppivat luottamaan toisiinsa. He jakavat yhteisiä kokemuksia, tunteita ja saavutuksia, mikä vahvistaa yhteisön henkeä ja osallistujien hyvinvointia.

Kulttuurin vaaliminen ja perinteen säilyttäminen: Näytelmäkerho voi auttaa säilyttämään ja vaalimaan paikallista kulttuuria ja perinteitä. Esitysten valitseminen ja esittäminen voi kunnioittaa alueen tai yhteisön perinteitä ja tarinoita. Tämä auttaa säilyttämään ja siirtämään eteenpäin arvokasta kulttuuriperintöä tuleville sukupolville.

Nuorten kehityksen tukeminen: Näytelmäkerho tarjoaa nuorille mahdollisuuden kehittää monipuolisesti erilaisia taitoja, kuten ilmaisutaitoja, esiintymistaitoja, itseluottamusta ja vuorovaikutustaitoja. Tämä voi auttaa nuoria löytämään omia vahvuuksiaan ja intohimojaan sekä tukemaan heidän ura- ja koulutusvalintojaan tulevaisuudessa.

Sosiaalinen osallisuus ja syrjäytymisen ehkäisy: Näytelmäkerho tarjoaa mahdollisuuden osallistua ja olla osa yhteisöä. Se voi tarjota erityisesti nuorille ja haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille turvallisen tilan, jossa he tuntevat kuuluvansa ja hyväksytyiksi. Tämä voi auttaa ehkäisemään syrjäytymistä ja tarjota vaihtoehtoisen kanavan positiiviselle ilmaisulle ja yhteisöllisyyden kokemuksille.

Vaikutus alueelliseen ja kulttuuriseen identiteettiin: Näytelmäkerho voi vahvistaa alueellista ja kulttuurista identiteettiä. Esitysten kautta voidaan kertoa tarinoita ja käsitellä teemoja, jotka ovat tärkeitä kyseiselle alueelle tai kulttuurille. Tämä voi lisätä paikallista ylpeyttä ja vahvistaa yhteisön tunnetta omasta identiteetistään.

Näiden perustelujen avulla voit osoittaa rahoittajalle, että näytelmäkerho on enemmän kuin vain viihdettä. Se tarjoaa monia arvokkaita etuja osallistujilleen, yhteisölle ja laajemmalle yhteiskunnalle.”

Kolmannen valmennettavan sirkustapahtuman vaikuttavuutta ChatGPT pohti seuraavanlaisesti:

“Kun perustelen sirkusnäytöksen järjestämisen vaikuttavuutta rahoittajalle, voisin korostaa seuraavia näkökohtia:

Taiteen ja kulttuurin edistäminen: Sirkus on ainutlaatuinen taiteenmuoto, joka yhdistää fyysisen taidon, ilmaisun ja luovuuden. Sirkusnäytöksen järjestäminen tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kokea taidetta ja kulttuuria erilaisella ja innovatiivisella tavalla. Tällainen monipuolinen taidekokemus voi rikastuttaa yleisön elämää ja herättää uusia näkökulmia sekä ajatuksia.

Yhteisön voimaannuttaminen: Sirkusnäytöksen järjestäminen voi tarjota yhteisölle voimaannuttavan kokemuksen. Sirkustaiteen harjoittaminen edistää fyysistä kuntoa, kehonhallintaa, tiimityötä ja luovuutta. Osallistuminen sirkukseen voi lisätä itsetuntemusta, itseluottamusta ja rohkeutta. Erityisesti nuorille ja haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille sirkus voi tarjota turvallisen ympäristön, jossa he voivat ilmaista itseään, kokea onnistumisen tunteita ja kehittää sosiaalisia taitoja.

Nuorten kehityksen tukeminen: Sirkustoiminta tarjoaa nuorille mahdollisuuden kehittää monipuolisesti erilaisia taitoja. Sirkustaiteeseen kuuluu fyysisen suorituksen lisäksi myös luovuutta, ilmaisua ja esiintymistaitoja. Tämä voi auttaa nuoria löytämään omia vahvuuksiaan, rakentamaan itsetuntoa ja kehittämään elämässä tarvittavia taitoja, kuten päättäväisyyttä, itseohjautuvuutta ja vastuullisuutta.

Kulttuurisen monimuotoisuuden edistäminen: Sirkustaide on kansainvälinen ja monikulttuurinen ilmiö. Sirkusnäytöksen järjestäminen voi tarjota mahdollisuuden esitellä erilaisia sirkusalan osaajia eri kulttuureista ja taustoista. Tämä edistää kulttuurista monimuotoisuutta ja kulttuurien välisen ymmärryksen lisääntymistä yleisön keskuudessa.

Yleisön viihdyttäminen ja ilahduttaminen: Sirkus on viihdyttävä ja iloinen taiteenmuoto. Sirkusnäytös tarjoaa yleisölle mahdollisuuden irrottautua arjen kiireistä ja nauttia hetkestä. Sirkustaiteilijoiden taito ja luovuus voivat herättää yleisössä iloa, innostusta ja ihmetystä. Sirkusnäytöksen järjestäminen voi luoda positiivisia ja mieleenpainuvia kokemuksia yleisölle, jotka voivat vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa ja elämänlaatuun.

Taloudelliset hyödyt: Sirkusnäytöksen järjestäminen voi tuoda taloudellisia hyötyjä paikalliselle yhteisölle. Näytöksen myötä matkailu voi lisääntyä, kun ihmiset saapuvat alueelle nähdäkseen esityksen. Tämä voi tukea paikallisten yritysten toimintaa, kuten hotelleja, ravintoloita ja kauppoja. Lisäksi sirkusalan ammattilaiset, kuten esiintyjät, teknikot ja muut taustatiimin jäsenet, voivat saada työmahdollisuuksia ja ansaita elantonsa näytöksen järjestämisen kautta.

Sosiaalinen vaikutus: Sirkusnäytöksen järjestäminen voi edistää sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. Näytöksen ympärille voidaan rakentaa erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, jotka tuovat ihmiset yhteen. Tällainen tapahtuma voi vahvistaa yhteisön identiteettiä, lisätä naapuriyhteistyötä ja rakentaa positiivisia suhteita eri sidosryhmien välillä.

Taiteen arvostuksen lisääminen: Sirkusnäytöksen järjestäminen voi edistää taiteen arvostusta ja ymmärrystä yhteiskunnassa. Näytös voi innostaa ihmisiä tutustumaan sirkustaiteeseen, oppimaan sen historiaa ja merkitystä sekä kannustaa heitä osallistumaan muihin taide- ja kulttuuritapahtumiin. Tämä voi vaikuttaa positiivisesti taiteen ja kulttuurin tukemiseen sekä luoda pohjaa pitkäaikaiselle taiteen arvostukselle ja tukemiselle.

Näiden perustelujen avulla haluan osoittaa rahoittajalle, että sirkusnäytöksen järjestäminen on merkityksellistä ja vaikuttavaa. Se edistää taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta, yhteisön voimaannuttamista, nuorten kehitystä, kulttuurista monimuotoisuutta, yleisön viihdyttämistä, taloudellisia hyötyjä, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja taiteen arvostusta. Nämä vaikutukset voivat ulottua yksilöistä paikallisiin yhteisöihin ja yhteiskuntaan laajemmin. Sirkusnäytöksen järjestäminen tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden vaikuttaa monin eri tavoin.

Rahoittajan kannalta sirkusnäytöksen tukeminen voi olla erittäin hyödyllistä. Se voi lisätä rahoittajan mainetta ja näkyvyyttä, kun heidän tuellaan järjestetään merkittäviä taide- ja kulttuuritapahtumia. Tuki sirkusnäytökselle voi myös heijastaa rahoittajan arvoja, kuten taiteen edistämistä, yhteisöllisyyttä ja nuorten kehitystä. Lisäksi sirkusnäytöksen järjestämisellä voi olla positiivinen taloudellinen vaikutus paikalliselle yhteisölle, mikä voi tuoda hyötyjä myös rahoittajan toiminta-alueelle.

On tärkeää korostaa, että sirkusnäytöksen vaikuttavuus ulottuu pitkälle tapahtumapäivän yli. Se voi inspiroida yleisöä ja osallistujia jatkamaan taiteen parissa, kannustaa nuoria kehittämään taitojaan ja unelmiaan sekä edistää yhteisön yhteenkuuluvuutta ja yhteistyötä. Sirkusnäytöksen tukeminen on investointi yhteisön hyvinvointiin ja kulttuuriseen rikastumiseen.

Lopuksi, on tärkeää esittää konkreettisia mittareita ja seurantamenetelmiä, joiden avulla voidaan arvioida sirkusnäytöksen vaikutuksia ja seurata sen saavutuksia. Näihin voi kuulua esimerkiksi kävijämäärät, osallistujien palaute, taiteilijoiden ja nuorten kehityksen seuranta sekä alueelliset taloudelliset indikaattorit. Tällainen seuranta auttaa osoittamaan rahoittajalle sirkusnäytöksen todellisen vaikuttavuuden ja varmistamaan, että heidän tukensa kohdistuu tarkoituksenmukaisella ja tehokkaalla tavalla.

Yhteenvetona, sirkusnäytöksen järjestäminen tarjoaa monia merkittäviä vaikutuksia taiteen, yhteisön, nuorten ja yhteiskunnan kannalta. Sen avulla voidaan edistää kulttuurista monimuotoisuutta, luoda iloa ja innostusta, sekä vahvistaa yhteisöllisyyttä. Rahoittajan tuki sirkusnäytökselle voi tuoda heille mainetta, näkyvyyttä ja taloudellisia hyötyjä, samalla tukien arvoja, jo ita heidän toiminnassaan. Rahoittajan tuella sirkusnäytöksen järjestäminen voi saavuttaa laajemman yleisön, tukea taiteilijoiden ja nuorten kehitystä sekä luoda positiivisia vaikutuksia yhteisöön.

Sirkusnäytöksen vaikuttavuus voi näkyä konkreettisesti esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

Osallistujien kehitys: Sirkustoiminta tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, jossa nuoret voivat kehittää fyysisiä taitojaan, ilmaisuaan ja esiintymistaitojaan. Rahoituksen avulla sirkusnäytöksen järjestämiseen voidaan tarjota laadukasta ohjausta, valmennusta ja koulutusta nuorille. Tämä auttaa heitä kehittämään itseluottamusta, luovuutta, tiimityötaitoja ja itsensä ilmaisua. Osallistujien kehitystä voidaan seurata ja arvioida esimerkiksi osallistujapalautteen, ammattilaisten arvioinnin ja havainnoinnin avulla.

Yhteisön vaikutus: Sirkusnäytös voi toimia yhteisön yhdistävänä tekijänä ja edistää yhteisöllisyyttä. Rahoituksen avulla voidaan järjestää esityksiä ja tapahtumia, jotka houkuttelevat erilaisia yleisöjä ja tuovat ihmiset yhteen. Tämä voi vahvistaa yhteisön identiteettiä ja luoda positiivista ilmapiiriä. Sirkusnäytös voi myös tarjota mahdollisuuksia paikallisille taiteilijoille ja esiintyjille näyttää taitojaan sekä tukea paikallista kulttuuritarjontaa.

Inspiraatio ja vaikutus yleisöön: Sirkusnäytös voi herättää yleisössä iloa, innostusta ja ihmetystä. Sirkustaiteilijoiden taidokkaat esitykset voivat inspiroida ihmisiä ja antaa heille uusia näkökulmia taiteeseen ja luovuuteen. Rahoittajan tuki sirkusnäytökselle mahdollistaa korkeatasoisten esitysten järjestämisen ja näiden vaikutusten levittämisen laajemmalle yleisölle.

Sosiaalinen ja taloudellinen vaikutus: Sirkusnäytöksen järjestäminen voi luoda positiivisia vaikutuksia paikalliseen talouteen. Näytökseen osallistuvat ihmiset saattavat tuoda lisäliikennettä alueelle ja käyttää palveluita, kuten ravintoloita ja hotelleja. Rahoituksen avulla voidaan myös tukea sirkusalan ammattilaisten työllistymistä ja taloudellista hyvinvointia. Sirkusnäytöksen järjestäminen tarjoaa mahdollisuuksia paikallisille esiintyjille, teknikoille, puvustajille, lavastajille ja muille alan ammattilaisille työskennellä ja ansaita elantonsa. Tällainen työllistävä vaikutus voi tukea paikallista taloutta ja luoda uusia työmahdollisuuksia.

Lopuksi, on tärkeää tuoda esille sirkusnäytöksen pitkäaikaiset vaikutukset. Sirkusnäytöksen järjestäminen voi inspiroida ja vaikuttaa yleisöön pitkään esityksen jälkeen. Se voi kannustaa ihmisiä osallistumaan taiteeseen, kulttuuriin ja luovaan toimintaan, sekä vaikuttaa heidän elämäänsä ja hyvinvointiinsa. Tällaiset pitkäaikaiset vaikutukset ovat arvokkaita ja osoittavat, että sirkusnäytöksen tukeminen on investointi yhteisön kehitykseen ja hyvinvointiin.

Yhteenvetona, sirkusnäytöksen järjestäminen tarjoaa monia vaikuttavuuden näkökulmia, kuten osallistujien kehitys, yhteisön vaikutus, inspiraatio yleisöön sekä sosiaalinen ja taloudellinen vaikutus. Rahoittajan tuki sirkusnäytökselle mahdollistaa näiden vaikutusten toteutumisen ja vahvistaa sirkusalan kehitystä. Tällainen tuki on investointi taiteeseen, kulttuuriin, yhteisöön ja paikalliseen talouteen.”

Tällaista vaikuttavuuspohdintaa ei kannata kopioida suoraan omaan hakemukseen, mutta tästä voi saada paljon ideoita ja näkökulmia, joita ei muuten olisi tullut mieleen. Tämä teksti on lisäksi aivan liian pitkä hankesuunnitelman vaikuttavuusosioksi. Tarkoitus ei ole hukuttaa lukijaa!

Kirjoita hakemukseen sellaisista vaikuttavuuksista, jotka ovat itsellesi tärkeitä. Ja jotka voit itse allekirjoittaa. Ja muista painottaa sellaisia vaikutuksia, jotka ovat rahoittajalle tärkeitä.

Käytä siis kaikki tekoälyn pitchaamat ideat myös omien aivojesi läpi.

 

KUN TAIDOT JA TEKOÄLY EIVÄT RIITÄ

 

Kuten sanoin, jotta osaat hyödyntää tekoälyä oikein, sinun on jo osattava apurahahakemuksen kirjoittamisen taito.

Mistä hyvä hakemus koostuu? Millaisia asioita suunnitelmassa on korostettava? Mikä ärsyttää hakemusten arvioitsijaa? Mitä kaikkea minun on otettava huomioon koostaessani voittajahakemusta?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen apurahakurssiltani ja -valmennuksistani.

Edullisin ja joustavin vaihtoehto on ostaa osallistujiensa hehkuttama Intohiomon täysin virtuaalinen Apurahakurssi. Saat materiaalit heti käyttöösi ja voit käydä sen täysin omaan tahtiisi.

Tutustu lisää: https://intohiomo.fi/apurahakurssi

Jos tarvitset ryhmän tukea ja toivot palautetta hakemuksestasi, lanseeraan myös aika ajoin apurahahaun livevalmennuksia. Juuri nyt, kesäkuussa herran vuonna 2023, on auki ilmoittautuminen liveryhmään, jossa ehdimme tehdä sinulle erinomaisen hakemuksen esim. Koneen säätiölle.

Tule mukaan, niin osaat kirjoittaa mahtavia ja vaikuttavia hakemuksia tekoälyn avulla tai ilman.

Valmennus helpottaa urakkaasi paljon enemmän kuin tekoäly koskaan voisi!

Tutustu lisää: https:// intohiomo.fi/apurahavalmennus

 

Intohiomo tarjoaa valmennuksia ja koulutuksia kulttuurityön tueksi.

Lue lisää

Haluatko lisää vinkkejä kulttuurityöhön? 

Liity Intohiomon sähköpostilistalle täältä!

Älä huoli! Vihaan spämmäämistä. Enkä myy tietojasi eteenpäin. Mistään hinnasta.